Robotmaaier installatie in 2022

Heb jij in 2022 eindelijk je nieuwe robot grasmaaier in huis? Dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geïnstalleerd is. Over het algemeen is de installatie van een maairobot niet zo heel erg moeilijk. Wel is het verstandig om er voldoende tijd voor uit te trekken. Na de eerste installatie hoef je hooguit af en toe nog wat aan te passen in de instellingen. Je kunt de installatie van de robotmaaier zelf uitvoeren, of je kunt dit door een vakman laten doen. Als je het zelf wil doen, kun je de handleiding van jouw model volgen. Ook zijn er online veel video’s te vinden, waarin de installatie stap voor stap wordt uitgelegd.

perimeterdraad installeren

Begrenzingsdraad installeren

Een van de belangrijkste stappen bij het installeren van een maairobot, is het aanleggen van de begrenzingsdraad. Zonder deze draad weet de robotmaaier niet waar hij wel en juist niet mag maaien. Voordat je de perimeterdraad kunt aanleggen, moet je het laadstation van de maairobot plaatsen. Dit doe je aan de rand van het gazon, het liefst centraal gelegen in de tuin. Ook moet je in de buurt beschikken over een stroompunt. Nadat het basisstation op de stroom is aangesloten, kun je de robot grasmaaier direct aansluiten voor de eerste oplaadbeurt.

Vervolgens begin je bij het basisstation met het aanleggen van de begrenzingsdraad. Dit kan door middel van draadpennen, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om de draad enkele centimeters in te graven. Als de begrenzingsdraad goed langs het hele gazon ligt, sluit je deze aan op het laadstation. Ook zet je het laadstation dan vast in de grond. Daarna kun je de robotmaaier aanzetten en de instellingen personaliseren.

Installeren van een Gardena of Husqvarna robotmaaier

Husqvarna en Gardena zijn allebei erg bekende en populaire fabrikanten van robot grasmaaiers. Veel mensen hebben een maairobot van dit merk in huis. Uiteraard willen zowel Gardena als Husqvarna dat gebruikers hun producten eenvoudig in gebruik kunnen nemen. Beiden fabrikanten hebben op hun website dan ook een pagina waarop zij uitgebreid uitleggen hoe de installatie van een robotmaaier in z’n werk gaat. In principe is dit bij alle modellen ongeveer gelijk. Je zult het laadstation moeten plaatsen, de draad moeten aanleggen en de accu van je nieuwe aanwinst moeten opladen, voordat je deze aan het werk kunt zetten.

Zowel Gardena als Husqvarna heeft video’s gemaakt, waarin de installatie uitgelegd wordt. Husqvarna heeft alleen een video over de eerste installatie op deze pagina staan. Gardena gaat nog een stap verder en heeft elke stap uit het proces in een aparte video uitgelegd. Zo kun je onder andere ook zien hoe je de robotmaaier moet reinigen en hoe de diefstalbeveiliging wordt ingesteld.