Robotmaaier met gps 2022

Als je overweegt om een robotmaaier aan te schaffen, is het logisch dat je je afvraagt hoe een robotmaaier eigenlijk precies navigeert. Hoe weet de maaier welke stukken van jouw tuin gemaaid moeten worden? En hoe zorg je ervoor dat jouw zorgvuldig aangelegde bloemperken veilig zijn? We leggen het je hier uit, zodat je voor jezelf kunt bepalen welke manier van navigeren het beste bij jou past.

Top robotmaaiers met gps in 2022

ModelNaamPrijsGazonoppervlakteMax. geluidsniveau (dB)Bestellen
Husqvarna Automower 440€ 3070,-4000m²58
Stiga Autoclip 230 S€ 1889,-2000m²65
Ambrogio L60 Deluxe€ 934,96200m²65
Husqvarna Automower 520€ 2999,-2200m²59
Segway Navimow Robotgrasmaaier H500E€ 1399,-500m²54
Eeve Toadi Willow€ 2990,-1500m²49
Husqvarna Automower 105€ 1049,-600m²61
Robotmaaier met GPS

Hoe navigeert een robotmaaier?

Als een robotmaaier jouw gazon maait, volgt deze of een vrij bewegingspatroon of een geordend pad. De meeste robotmaaiers volgen een vrij bewegingspatroon. Dit heeft als voordeel dat je geen paden in je gras zult zien. Het nadeel is dat er soms een grassprietje overgeslagen wordt. Bij een geordend pad zul je de maaipaden in je gras zien, maar zal er nooit een sprietje overgeslagen worden. Het is dus maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Welke manier van maaien de robotmaaier ook heeft, er moet natuurlijk iets zijn waardoor de grasmaaier weet welke stukken er gemaaid moeten worden. De maaier moet immers niet in je vijver, in je moestuin of bij de buren terecht komen.

Er zijn drie manieren waarop een robotmaaier kan navigeren. Allereerst kan het door middel van een grensdraad. Deze draad plaats je vlak boven of net onder de grasmat. Als de maaier bij de draad in de buurt komt, weet het dat het moet omdraaien. De tweede manier is zonder draad, maar met grenssensoren. Deze manier is alleen geschikt voor eenvoudige tuinen, zonder vijvers en dergelijke. De laatste optie is een maaier met GPS navigatie. Dit GPS-systeem werkt meestal in combinatie met grensdraden. Door de extra GPS module, kan de maaier precies onthouden welke gebieden al gemaaid zijn en welke nog moeten. Zo krijg je een nauwkeuriger resultaat.

husqvarna automower 430x gps

Robotmaaier zonder draad, met GPS

De toevoeging van een GPS-systeem kan dus erg handig zijn, als je een zo efficiënt mogelijk gemaaid gazon wilt. Er zijn wel alleen maar robotmaaiers op de markt die het GPS-systeem combineren met grensdraden. Een optie voor een robot grasmaaier zonder draad, maar met GPS is er dus helaas nog niet.

GPS robotmaaier kopen

Als je een robotmaaier inclusief GPS-systeem wil kopen, zul je bij het wat luxere segment robotmaaiers uitkomen. De Husqvarna 430X Automower is dan bijvoorbeeld een goede optie. Deze grasmaaier heeft nog een aantal handige functies. Zo is de maaier uitgerust met een weertimer, beschikt deze over doorgangsdetectie en past de maairobot zijn maairitme aan op de groeisnelheid van het gras.