Robotmaaier toepassingen in januari 2025
Grasmaaien is voor de meeste mensen niet hun favoriete klusje. Toch wil je graag een netjes en verzorgd gazon. Helemaal als jouw tuin een flink grasveld heeft, gaat er veel tijd zitten in het onderhouden. Gelukkig kun je daar met een robot grasmaaier verandering in brengen. Als je je gaat oriënteren op een robotmaaier heb je waarschijnlijk veel vragen. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste toepassingen voor je op een rijtje.
Type robotmaaiers:
robotmaaier groot gazon
robotmaaier klein gazon
robotmaaier met gps
robotmaaier met regensensor
robotmaaier zonder draad
De werking van een robotmaaier
Één van de eerste dingen die je je zult afvragen is: ‘Hoe werkt een robotmaaier nou precies?’. De grasmaaier rijdt helemaal zelfstandig rondjes over je gazon en houdt het gras zo netjes kort. De maaier werkt op een oplaadbare accu. Hoe lang de grasmaaier z’n werk kan doen zonder op te laden verschilt per model. Als de accu leeg is, rijdt de maaier zelf terug naar zijn laadstation. Dus zelf hier hoef je je niet druk over te maken.
Een robotmaaier weet precies welk gedeelte van de tuin hij mag maaien. Meestal werkt dit door middel van grensdraad. Dit speciale draad breng je net boven of net onder je grasmat aan. Het perimeter draad zit vast aan het laadstation. Hierdoor wordt een magnetisch veld gecreëerd. De robotmaaier weet dat het binnen dit veld veilig kan maaien. Er zijn ook robotmaaiers die met sensoren werken. Deze draadloze maaiers zijn wel alleen geschikt voor eenvoudige tuinen, omdat ze bloemenperkjes en vijvers wel eens over het hoofd kunnen zien.
Naast de sensor die de grenzen van het grasveld detecteert, heeft een robotmaaier ook nog een bots-sensor, een til-sensor en een kantel-sensor. Deze zorgen ervoor dat de maaier niet tegen grote objecten aanbotst, dat hij stopt met maaien als hij opgetild wordt en dat hij niet omvalt bij een diepe kuil.
Specificaties van een robotmaaier
Er zijn een aantal specificaties waar je op moet letten als je een robot grasmaaier wil aanschaffen. Allereerst is het handig om te bepalen hoe groot het oppervlakte van het gazon is. Bij een klein gazon heb je geen robotmaaier met een enorme capaciteit nodig. Ten tweede is het handig om naar de maaibreedte te kijken. Ook hier geldt dat je bij een kleiner gazon een minder grote maaibreedte nodig hebt. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de accu. Hoe lang kan de maaier maaien zonder op te laden?
Naast de standaard specificaties zijn er ook robotmaaiers die uitgerust zijn met extra functies. Denk bijvoorbeeld aan een regensensor, die de maaier automatisch laat stoppen met maaien als het begint te spetteren. Ook zijn er modellen die uitgerust zijn met GPS. Deze maaiers brengen nauwkeurig in kaart welke delen van de tuin al gemaaid zijn. Zo krijg je een nog beter resultaat. Bedenk ook of je het belangrijk vindt dat je de maaier met een app kunt bedienen.
Hoe groot oppervlakte kan de robotmaaier aan?
Er zijn robotmaaiers voor veel verschillende oppervlaktes. Als je een tuin van 1000m2 hebt, is een ander model geschikt dan als je een gazon van 250m2 hebt. Bereken dus altijd eerst het oppervlakte van jouw gazon. Dan kun je aan de hand daarvan bepalen welk model maaier het beste bij jou past. Je kunt beter een model hebben die een iets hogere maximale capaciteit heeft, dan eentje die eigenlijk net niet krachtig genoeg is voor jouw gazon
Een draadloze robotmaaier
Als je geen perimeter draad in jouw tuin wil installeren, kun je voor een draadloze robotmaaier kiezen. Deze maaiers detecteren de randen van de tuin doormiddel van ingebouwde sensoren. Dit werkt goed bij eenvoudige tuinen, met een duidelijke afrastering. Heb jij een tuin met veel bloemenperkjes of geen duidelijke scheiding met de tuin van de buren? Dan is een draadloze robotmaaier minder geschikt voor jou.