De beste robotmaaier zonder draad van 2022

Robotmaaier begrenzingsdraad

Grofweg zijn robotmaaiers in twee categorieën in te delen: robotmaaiers met en robotmaaiers zonder perimeterdraad. Robotmaaiers zonder draad zijn nog relatief nieuw. De meeste robot grasmaaiers werken dan ook nog met een begrenzingsdraad. Toch komen er steeds meer draadloze modellen op de markt. We leggen je het verschil tussen modellen met en zonder draad uit en adviseren je over de beste robotmaaiers zonder draad.

Top robotmaaiers zonder draad in 2022

ModelNaamPrijsGazonoppervlakteMax. geluidsniveau (dB)Bestellen
Husqvarna Automower 440€ 3070,-4000m²58
Stiga Autoclip 230 S€ 1889,-2000m²65
Ambrogio L60 Deluxe€ 934,96200m²65
Husqvarna Automower 520€ 2999,-2200m²59
Segway Navimow Robotgrasmaaier H500E€ 1399,-500m²54
Eeve Toadi Willow€ 2990,-1500m²49
Husqvarna Automower 105€ 1049,-600m²61

Een robotmaaier met perimeterdraad

Een robotmaaier met begeleidingsdraad is nog steeds de standaard. Deze begrenzingsdraad span je vlak boven je gazon, of graaf je een klein stukje in je gazon in. Hierdoor hoeft de draad niet eens zichtbaar te zijn. De draad staat onder spanning en creëert samen met het oplaadstation een magnetisch veld. De robotmaaier kan deze zone detecteren en weet zo direct waar hij om moet draaien. Je hoeft de begrenzingsdraad maar één keer te installeren. Door de draad langs bloemperken, de trampoline of je geliefde moestuin te spannen, weet je zeker dat de robot grasmaaier nooit in de verkeerde stukken van de tuin komt.

Varianten zonder perimeterdraad

Sommige mensen willen liever geen draad boven of onder hun grasmat moeten spannen. Dan is een robotmaaier zonder perimeterdraad een goede optie. Deze maaiers hebben ingebouwde sensoren, waarmee ze de randen van het gazon detecteren. Het installeren van deze maairobots gaat sneller dan de versie met draad. Je hoeft immers geen draad te spannen. Speciale sensoren zorgen ervoor dat de robot weet of hij zich op gras bevindt of niet. Dit gaat wel het beste in eenvoudig aangelegde tuinen. Als je geen duidelijke afrastering hebt, kan de draadloze robotmaaier soms problemen hebben met het detecteren van de grenzen. Uiteraard is de techniek nog steeds in ontwikkeling, dus zullen ook de robotmaaiers zonder draad steeds beter worden.

Een robotmaaier zonder draad kopen

Aangezien robotmaaiers zonder draad nog behoorlijk nieuw zijn, is de techniek nog minder goed ontwikkeld dan de robotmaaiers met draad. Ook zijn er minder modellen om uit te kiezen. Draadloze modellen zijn vaak uitgerust met minder handige snufjes dan de modellen met draad. De accu gaat vaak minder lang mee en niet alle modellen rijden automatisch terug naar hun laadstation. Regensensoren, of andere handige functies, ontbreken ook vaker. Houdt hier dus rekening mee als je een robotmaaier zonder draad wil kopen. Geen perimeterdraad installeren is natuurlijk erg fijn, maar overweeg goed of dit opweegt tegen het ontbreken van allerlei handige functies.

De beste robot grasmaaier modellen zonder draad

Als je toch per se een robotmaaier zonder draad wil hebben, is het aan te raden om goed naar de andere specificaties te kijken. De Ambrogio L60 Deluxe is een goede keuze als je een gazon hebt van minder dan 200m2. Als je een wat groter oppervlakte wil laten maaien is de Stiga Autoclip 145-4WD een goede optie. Dit model maait probleemloos een oppervlakte tot wel 800m2.