Een laadstation voor jouw robotmaaier in 2022

Robotmaaier laadstation

Een robot grasmaaier kan niet functioneren zonder laadstation. Als je in 2022 een robotmaaier wil gebruiken, zul je dus ook een laadstation in jouw tuin moeten installeren. Maar wat is een laadstation precies? En waar moet je rekening mee houden als je een laadstation gaat installeren? We vertellen je er alles over.

Overzicht & voorbeelden laadstations 2022

ModelNaamPrijsMerkModelBestellen
Bosch robotmaaier laadstation€ 259,73BoschIndego 350/400/350 Connect/400 Connect/S+
Gardena robotmaaier laadstation€ 189,95GardenaR serie
Robomow laadstation€ 175,-RobomowRX serie
Al-Ko laadstation€ 309,-Solo by Al-KoXSOROBOLINHO700W, XSOROBOLINHO1200W, XSOROBOLINHO2000W
Husqvarna Automower laadstation 330 430€ 295,-Husqvarna330 & 440
Worx robotmaaier laadstation€ 244,95WorxS serie
hoe werkt robotmaaier laadstation

Wat is een laadstation voor een robot grasmaaier?

Een laadstation voor een robotmaaier is precies wat de naam al zegt. Het is het basisstation voor jouw maairobot, waar deze zijn accu op kan laden. Als de accu bijna leeg is, zullen de meeste modellen uit zichzelf terugkeren naar het laadstation. Daar laadt de robot grasmaaier zijn accu op. Vervolgens rijdt de machine vanzelf weer verder. Ook als de robotmaaier klaar is met maaien keert hij terug naar het laadstation. Hier wacht hij tot het tijd is om opnieuw uit te rijden. Bovendien wordt de perimeterdraad op het laadstation aangesloten. Anders weten de meeste maairobots niet waar ze wel of juist niet moeten maaien.

Het installeren van een laadstation voor je robotmaaier

Het laadstation is dus een erg belangrijk onderdeel. Je moet het laadstation dan ook goed installeren. Het is belangrijk dat de robotmaaier altijd eenvoudig terug kan keren naar het basisstation. Kies daarom een centrale plaats, aan de rand van het gazon. Het is fijn als het station in de schaduw geplaatst wordt. Ook heb je een stroompunt in de buurt nodig. Nadat je de plaats hebt bepaald, kun je het laadstation plaatsen en aansluiten op het stroomnet. Daarna kun je het perimeterdraad gaan aanleggen en uiteindelijk aansluiten op het laadstation. Vervolgens zet je het basisstation vast in de grond.

Het is mogelijk om een garage om het laadstation heen te plaatsen. Dit afdakje kan jouw laadstation en robot grasmaaier beschermen tegen bijvoorbeeld wind en regen. Als je ze in de beste conditie wil houden, is dit zeker het overwegen waard.

Een robot grasmaaier verbinden met het laadstation

Als het laadstation is geplaatst, kun je de robotmaaier direct verbinden met het laadstation. Bij de meeste modellen is dit een kwestie van de maaier in het laadstation plaatsen. Vervolgens zal de machine vanzelf gaan opladen. Als dit klaar is, is het tijd om je maairobot voor het eerst op te starten. De maaier zal een rondje maken langs de perimeterdraad, zodat het precies weet waar het werkgebied is. De precieze installatie van de robot grasmaaier kan verschillen per merk. Als je wil weten hoe eenvoudig de installatie van een specifiek type is, kun je ervaringen van andere gebruikers opzoeken. Zoek bijvoorbeeld reviews over robotmaaiers van Husqvarna, Gardena en Bosch. Zo kom je tot de beste keuze voor jouw tuin.